Myofaskiaalinen Hoito

Faskia on tiheästi hermotettu kolmiulotteinen sidekudosverkko, joka ympäröi kaikkia kehon rakenteita ja integroi kaikki kehon järjestelmät yhteen. Faskiat muodostavat kehossa pitkiä toiminnallisia sidekudosketjuja, jotka yhdistävät kehon eri osat toisiinsa.

Faskian tehtävänä on toimia kehon tukiverkkona, joka antaa keholle ryhdin ja muodon. Sekä mahdollistavat voiman tuoton sekä monipuolisen ja joustavan liikkeen. Faskia jaetaan karkeasti kolmeen tyyppiin joilla jokaisella on omat ominaisuutensa. Ne kulkevat kehossa kerroksittain ja niiden kuuluu liikkua toistensa lomitse. Mm. Stressi, ylirasitus, asentovirheet tai arpikudos voi vaikuttaa faskioiden tiukentumiseen, jolloin liukuliike kudoskerrosten välissä heikkenee paikallisesti. Tämä aiheuttaa kiputiloja, epätasapainoa, jähmeyttä, nivelen rajoittuneisuutta sekä liikunnassa syntyvien vammojen riski kasvaa.

Myofaskiaalista hoitoa käytetään kehon kiputilojen ja toimintahäiriöiden hoidossa.Tavoitteena on parantaa kehon liikkuvuutta, saattaa keho tasapainoiseentilaan, hoitamalla lyhentyneitä tai jännittyneitä lihasketjua.

Myofaskiaalisella hoidolla saadaan apua mm.

  • Selän ongelmat
  • Niskan, hartian ja olkapään ongelmat
  • Kyynärpään ja ranteen ongelmat
  • Lonkan ja reiden ongelmat
  • Polven ja pohkeen ongelmat
  • Nilkan ja jalkaterän ongelmat
  • Ennakoiva kehonhuolto
  • Liikkuvuuden parantaminen

Myofaskiaalinen hoito sopii kaikenikäisille vauvoista vanhuksiin. Hoito toteutetaan käsin, kitkalla tehtävällä hieronnalla, jossa ei käytetä rasvaa tai öljyä. Faskia hoito perustuu myofaskiaalisiin triggerpisteisiin sekä meridiaaneihin ja ajatukseen, että kehossa kaikki vaikuttavat kaikkeen. Tämän vuoksi hoidossa ei keskitytä pelkästään ongelma-alueen hoitamiseen vaan keho huomioidaan kokonaisuutena. Hoito on ongelmanratkaisua, jonka tavoitteena on pitkäänkin jatkuneen kiputilan korjaaminen ja kehon vapauttaminen tasapainoiseen liikkeeseen.

Hoidon toteutus:

Hoito alkaa haastattelulla, jonka tarkoitus on selvittää kehosi vaikuttavat tekijät. Haastattelun jälkeen terapeutti tutkii kehon käsin ja tämän perusteella valitaan käsiteltävä alue. Käsittely voi aiheuttaa, jonkin verran kipua sekä käsitelty alue voi olla muutaman päivän aran oloinen. Jokainen hoitokerta suunnitellaan yksilöllisesti asiakkaan tarpeiden mukaan ja tilanteen jatkuva tarkkailu ohjaa hoidon oikeaan suuntaan.

Lisätietoja: www.myfascia.fi